Skip to main content

TSB en Mantelzorg

STANDPUNT TSB  t.a.v MANTELZORG

Onze gezondheidszorg kraakt in z’n voegen. Marktwerking heeft veel verworvenheden van onze verzorgingsstaat wegbezuinigd. Er is een schreeuwend tekort aan personeel, problemen lijken niet meer oplosbaar met een zak geld en beleid en de noodzakelijke keuzes  blijven uit. Zorg is niet meer zo vanzelfsprekend als 15 jaar geleden. De formele zorg kan steeds vaker niet, of in onvoldoende mate, de zorg leveren; en waar de gaten vallen springt de mantelzorger in. Dit toenemende beroep op de informele zorg, zoals de mantelzorg, gaat steeds meer knellen.  Het aantal mantelzorgers dat daardoor in de problemen komt groeit.

De corona epidemie legde pijnlijk bloot dat je als formele zorgverlener wél, en als mantelzorger niet, meetelt. Bij de corona aanpak was er nauwelijks politieke aandacht voor de gevolgen van de afgeschaalde formele zorg op de mantelzorgers. Denk u maar eens aan het sluiten van de dagopvang. Mantelzorgers voelden zich alleen staan. Dat gevoel werd nog eens versterkt doordat er geen waardering voor hen leek te zijn. Zo kon het gebeuren dat een ouder van een volwassen kind met het syndroom van Down, voor wie de zorg via een pgb is geregeld, geen zorg bonus of applaus kreeg, terwijl deze ouder wel alle zorgtaken overnam. 

TSB vindt -binnen redelijke grenzen- dat het vanzelf spreekt dat we elkaar tot steun zijn. We vinden dat mantelzorg positief is en waarde geeft aan de relatie die mensen met elkaar hebben. Het vereist wel investeren in een stevige sociale basis waarbij mensen zo lang mogelijk, en op een prettige manier, voor zichzelf en voor elkaar kunnen zorgen. Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de inrichting van de sociale basis. Lichte vormen van mantelzorg kunnen zo worden opgevangen, waardoor meer formele zorg voor het ondersteunen van de zwaardere vormen van mantelzorg beschikbaar is.  Daarbij moet er steeds aandacht blijven voor preventie van overbelasting van mantelzorgers en de vrijheid om "nee" te zeggen.

TSB wil dat mantelzorgers wél meetellen. Mantelzorgers moeten kunnen zorgen op een voor hen passende manier die te combineren valt met het eigen leven en de eigen activiteiten. Daar is een mantelzorgvriendelijke samenleving voor nodig.

Een mantelzorgvriendelijke samenleving biedt:

  • Ondersteuning bij het combineren van werk en mantelzorg
  • Voldoende mogelijkheden om te wonen op een manier die bij de zorgsituatie past
  • Een gelijkwaardige positie van mantelzorger en zorgprofessional
  • Wet en regelgeving die aangepast of vereenvoudigd wordt tot voordeel van de mantelzorger, en waarbij wantrouwen niet het uitgangspunt is

Zo’n samenleving biedt ook een goed georganiseerd en goed werkend vangnet voor mantelzorgers die daar terecht kunnen voor:

  • informatievoorziening
  • advies en begeleiding
  • emotionele steun
  • educatie
  • praktische hulp
  • respijtzorg
  • financiële ondersteuning en
  • materiële hulp

Een mantelzorgvriendelijke samenleving geeft bovenal mantelzorgers erkenning en waardering.

Lees hier meer over TSB en Mantelzorg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!